30

הארכת תוחלת החיים

בהרצאה משותפת שלי ושל חיה לוי, שנערכה באגודה לפיתוח המודעות, שאל מישהו מהקהל, האם ייתכן גיל מופלג כגילו של מתושלח מהתנ"ך. מאיה, החוצנית-הרופאה, נכחה במקום, וחיה לוי תקשרה אתה. תשובתה לשאלה הייתה, להפתעתי, חיובית.

ב - 29.1.99 נפגשתי עם חיה, וביקשתי ממנה לתקשר עם צוות החוצנים שלה, כדי להבין יותר את הנושא. מאיה ענתה שוב.

 

אדריאן:  האם תוחלת החיים הארוכה המוזכרת בתנ"ך אמיתית?

מאיה:    כן. היא אמיתית. פעמים רבות התערבו חוצנים התערבות גנטית בגזע בני-האדם. מכיוון שכדור-הארץ היה שטח הפקר, הגיעו אליו צוותים רבים, ופעלו בצורה לא מאורגנת. בין השאר קוצרה תוחלת החיים של בני-האדם. היום התערבות החוצנים מאורגנת ומוסדרת. בשלב זה חוקרים חוצנים בשמונה מעבדות את נושא הארכת תוחלת החיים. החוקרים מצפים שבתוך שלוש שנים יסיימו את המחקר. יהיה צורך בשינוי גנטי. השינוי ייושם בהדרגה על כלל האוכלוסייה.

אדריאן:  האם אפשר יהיה ליישם את השינוי הגנטי גם על אנשים מבוגרים או רק על ילדים?

מאיה:    אפשר יהיה ליישמו גם על מבוגרים. מי שיזכה לחיות בשנת 2,003, תהיה אפשרות להאריך את תוחלת חייו.

אדריאן:  כיצד מאריכים חיים של אדם בוגר?

מאיה:    הפרטים מסובכים ולא מוכרים לנו. צוותים מיוחדים של חוקרים עובדים על הנושא.

אדריאן:  אני מבין כיצד ניתן לשנות תוחלת חיים של אדם בהיותו עדיין עובר, אבל כיצד ניתן לבצע זאת באדם בוגר?

מאיה:    הגנטיקה היא הקובעת את אורך חייו של כל תא בגוף האנושי. מספר הפעמים שהתא מסוגל להתחלק מוגבל. כדי להאריך את משך חייו של תא, יש להגדיל את מספר הפעמים שהוא מסוגל להתחלק.

אדריאן:  פעם כשהייתי חולה, ביצעתם בי שינוי גנטי מסוים. מה בדיוק עשיתם?

מאיה:    חיזקנו את התאים שלך כדי למנוע הידרדרות במצבך.

אדריאן:  האם תוכלי לפרט כיצד הדבר נעשה?

מאיה:    השתלנו לך תאים בעלי מידע גנטי משופר.

אדריאן:  האם התאים המשופרים ישתלטו על אוכלוסיית התאים הכללית, מאחר שהם עמידים יותר?

מאיה:    אפשר לומר כך. אבל מכיוון שיש גם העברת מסרים בין התאים בגוף, התאים המשופרים עוזרים לתאים הרגילים לשרוד.

אדריאן:  האם אנשים, הנמצאים אתכם בקשר, יזכו בשיפור הגנטי קודם?

מאיה:    כן, הם משמשים שפני נסיון. אנחנו נבצע את השינוי עליכם, ואחר-כך על קבוצות אוכלוסייה גדולות יותר ויותר.

מחלת שרירים

רופא בשנות הארבעים לחייו, שסבל מניוון שרירים עקב מחלה אוטו-אימונית קשה, הגיע אלי לטיפול ב - 15.7.1999. המערכת החיסונית תקפה את כל שרירי גופו, שהלכו ונחלשו מיום ליום. במאמצים על-אנושיים הצליח עדיין לעבוד כרופא. גדולי המומחים בארה"ב, שאתם התייעץ, הרימו ידיים. הם קבעו שמחלתו נדירה מאוד וחשוכת מרפא.

הרופא שכב על מיטת הטיפולים. לאחר כמה דקות אמר, שרגליו רועדות. חשבתי שהרעידות הם חלק מתסמיני המחלה, אך הוא שלל זאת. ואז התחיל מחזה מרהיב. הרופא עצם את עיניו ונדמה היה שהוא נכנס בצורה ספונטנית לטראנס כלשהו. רגליו וידיו התחילו לזוז מעצמן בצורה מוזרה. אשתו, שישבה בצד, צפתה במתרחש בתימהון. תנועות הגפיים היו מסודרות. גופו התחיל להתפתל, וחששתי שמא ייפול מהמיטה. קפצתי להחזיק בו אך לא היה בכך צורך. לפתע התחוור לי, שהחוצנים בודקים את רמת פעילות השרירים. כשפסקו התנועות, פקח המטופל את עיניו.

 

אדריאן:  האם הפעלת את גופך?

מטופל:   לא. הרגשתי שמישהו אחר מפעיל את גופי.

 

שוב נעצמו עיניו, והתהליך חזר על עצמו. לאחר שהגוף נע תנועות אחדות, התחיל הרופא למשש את בטנו, נשם שלוש נשימות עמוקות, והתחיל לדפוק בידיו על מפתח הלב, והכול בעוד עיניו עצומות. כשהתנועות פסקו, פקח את עיניו, וחזר על אותו הסבר לקוני.

 

חוצנים:  בדקנו את השרירים שלו. אנחנו נייצב את המערכת החיסונית, והיא תפסיק לתקוף את השרירים. כמו כן לקחנו דגימה מרקמת השריר. בבדיקת מעבדה התגלה, שתאי השריר זקנים כפליים מגילו של המטופל. הדבר בא כתוצאה מחלוקה מואצת של התאים, שנגרמה מהתקפות ממושכות של המערכת החיסונית. השרירים אינם מסוגלים להשתקם, וכדי לרפאו יש להשתיל בו תאי שריר עובריים.

אדריאן:  מדוע תאי השריר המקוריים אינם מסוגלים להשתקם?

חוצנים:  במהלך החלוקות הרבות משתבש המידע הגנטי ומצטברת פסולת בתוך התא. התא מזדקן. תא זקן מתקשה לתפקד, ולהמשיך להתחלק בהצלחה.

אדריאן:  מהם "תאים עובריים", ומהיכן אתם לוקחים אותם?

חוצנים:  תאים עובריים הם תאים צעירים, נקיים, בעלי מרקם גנטי מושלם. אנחנו מייצרים תאים עובריים מתוך התאים הזקנים. במעבדה אנחנו מנתחים את התאים שלקחנו בביופסיה, מנקים אותם ומתקנים את הנזק, שנגרם לקוד הגנטי. לאחר מכן מתחלקים התאים ומתרבים בתמיסה מזינה, והם מופרדים לתאים בודדים. תאים אלו מושתלים חזרה ברקמת השריר החולה. עם הזמן ייקלטו ויתחלקו בקצב מואץ יותר מהתאים הזקנים. בסופו של דבר - אוכלוסיית התאים העובריים יחליפו את אוכלוסיית התאים הזקנים, והשרירים ישתקמו.

 

סיפרתי לרופא את מה שהסבירו לי החוצנים, וההסבר נשמע לו הגיוני. הוא הוסיף ואמר כי גם ברפואה הקונבנציונלית נערכים מחקרים, הבודקים את האפשרות להשתיל תאים עובריים, אך עד ליישום נרחב של השיטה הדרך עוד ארוכה.

ריאות מצטמקות

מטופל:   אני בן 75, ומלבד מחלת ריאות נדירה, שאני סובל ממנה, אני בריא. בתוך ריאותי נוצר קרום סיבי דמוי עור, שמפריע לקליטת חמצן, וגורם לריאות להצטמק. אין למחלה שום טיפול קונבנציונלי, והיא נחשבת לחשוכת מרפא. שני אחי נפטרו מאותה מחלה. ספיקת הריאות שלי ירדה ל 25%, ואני מתקשה לעתים לנשום.

חוצנים:  בעיית הריאות שלך נובעת מבעיה גנטית של התאים. לא ידוע לנו על טיפול תרופתי או הורמונלי שיכול לעצור את המחלה. הפתרון היחיד, שאנו יכולים להציע, הוא להשתיל תאי ריאה בריאים, ולקוות שקצב צמיחת התאים הבריאים יהיה מהיר יותר מקצב הידרדרות התאים החולים. איננו יכולים להבטיח דבר. נוכל לבצע את ההשתלה ולקוות לטוב. אם המטופל מסכים לטיפול המוצע, ניקח ממנו כמה דגימות תאי-ריאה, נשפץ אותם למצב עוברי, למצב שבו היו בגיל צעיר, ולאחר שישוכפלו במעבדה, יושתלו כעבור שבוע ברקמת הריאות.

ב - 9.11.1999 שוחחתי עם אורי גל ועם צוות החוצנים שלו על השתלת תאים עובריים. אורי תקשר את תשובות החוצנים.

 

אדריאן:  האם התאים העובריים, שאותם אתם משתילים, זהים לגמרי לתאים של עוברים?

חוצנים:  לא. הם לא לגמרי זהים. אנחנו אמנם לוקחים תאים מהמטופל, אבל אנחנו משפרים אותם.

אדריאן:  במה שונים התאים העובריים המשופרים?

חוצנים:  התאים המשופרים הם בעלי אורך חיים מוגדל של בין שלושים לארבעים שנה. התאים מתחלקים, אבל התא המקורי אינו מת מהר כל-כך כמו תאים רגילים. הוא ממשיך להתחלק, ולהעמיד תאים זהים. אלה הם תאים משופרים, ולכן הם מתפשטים בגוף במהירות.

אדריאן:  האם השתלת תאים עובריים יכולה להאריך חיים?

חוצנים:  בהחלט.

אדריאן:  האם תהיו מוכנים להשתיל תאים עובריים לכל אחד?

חוצנים:  בשום אופן לא. בשלב זה מותר לנו לעשות שימוש בתאים עובריים רק במקרים קשים המצדיקים זאת, בעיקר כדי להציל חיים.

 

קביעה זו עמדה במבחן המציאות במקרה הבא:

מקרה אוזן

מטופל בן שמונים סבל מכמה בעיות, ביניהן ירידה בכושר השמיעה. החוצנים טיפלו בבעיות הקריטיות, ולא עשו דבר בעניין השמיעה. שאלתי את אודליה, שבאותה תקופה הייתה ראש צוות החוצנים שלי:

 

אדריאן:  האם אינכם מטפלים בשמיעה?

אודליה:  ירידת השמיעה איננה נובעת ממחלה אלא מהזדקנות טבעית של הרקמות. לא מדובר בנזק נקודתי שניתן לרפאו, אלא בירידה כללית של חיוניות התאים, האופיינית להזדקנות.

אדריאן:  האם אין דרך לטפל בכך?

אודליה:  יש. אנחנו יכולים להשתיל תאים עובריים בכל רקמות מערכת השמיעה, ולהביא לשיפור. ואולם אין לנו אישור לכך, הואיל והבעיה אינה נובעת ממחלה אלא מהזדקנות. המתן, אני אנסה לבקש רשות.

 

אודליה ניגשה למעבדה, וחזרה די מהר.

 

אודליה:  מצטערת, התשובה שקיבלתי שלילית.

הזדקנות מוקדמת

אישה בת שישים סבלה זמן רב מכאבים בכל גופה ומתשישות כמעט תמידית. שום טיפול קונבנציונלי לא עזר לה. הרופאים התייאשו ואמרו לה "לחיות עם זה". צוות הרופאים-החוצנים אבחן הזדקנות מוקדמת של תאי הגוף, והציע השתלת תאים עובריים. במקרה זה קיבלו אישור, שכן הבעיה נובעת ממחלה גנטית ולא מהזדקנות רגילה. במשך כמה חודשים טיפלו בה החוצנים, והשתילו תאים בגופה. התוצאה לא איחרה לבוא - מצבה השתפר פלאים.

פגם גנטי בשרירים

ילד בן ארבע סובל מפגם גנטי נדיר במרקם תאי השריר. חוסר בחלבונים מסוימים גורם להתנוונות השרירים ולתופעות שונות נוספות, המובילות לנכות קשה. כבר בגיל כה צעיר אובחנו אצלו פיגור מוטורי ועיכוב בהתפתחות הדיבור. תוחלת חייהם של החולים במחלה זו אינו עובר את גיל עשרים. החוצנים הציעו מיד השתלת תאי שריר בריאים. הטיפולים נמשכו כמה חודשים, ושיפור משמעותי אובחן. שריריו התחזקו.